Песнички свет Елене Пренџове

Mladenoski, Ranko (2012) Песнички свет Елене Пренџове. Свеске (103). pp. 98-104. ISSN 1451-9976

[img]
Preview
Text
Sveske Elena Prendzova.pdf

Download (2112Kb) | Preview

Abstract

Овој труд претставува еден панорамски преглед на поетското творештво на македонската поетеса Елена Пренџова. Пренџова, имено, е млада македонска поетеса која има објавено три поетски збирки: „Јас“ (2006), „Таа“ (2009) и „Пораки од морето“ (2011). Пренџова е мошне активна во периодиката, учествувала на бројни поетски манифестации, а има добиено и повеќе награди за својата поезија. Во стихот на Пренџова доминантна тема е љубовта, а нејзиниот едноставен израз крие во себе една сложена поетска структура. Покрај ова, во поезијата на оваа македонска поетеса се среќаваме и со интертекстуалноста и деконструкцијата, а калиграмските песни ја прават нејзината поезија посебна, специфична. Пренџова е поетеса за која може да се рече дека пред неа стои успешна книжевна иднина во македонската литература, но и пошироко во балканските простори.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Ranko Mladenoski
Date Deposited: 18 Dec 2012 14:42
Last Modified: 18 Dec 2012 14:42
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3957

Actions (login required)

View Item View Item