Геоелектрични мерења со terrameter SAS 1000

Doneva, Blagica and Karanakova Stefanovska, Radmila (2011) Геоелектрични мерења со terrameter SAS 1000. Natural resources and technologies, 5 (5). pp. 141-148. ISSN 185-6966

[img]
Preview
Text
PRT2011.pdf

Download (5Mb) | Preview

Abstract

Во трудот е презнтирана теоријата на која се темели мерењето на специфичен електричен отпор со помош на инструментот за геоелектрични мерења Terrameter SAS 1000. Методата на специфичен електричен отпор овозможува добивање на квантитативни електрични податоци со кој се пресметува просечната отпорност на подземниот простор. Мерењето со инструментот се состои во пропуштање на измерена струја низ теренот кој се истражува и следење на падот на потенцијалот на струјата или некоја друга величина која е поврзана со тој струен ток.

Item Type: Article
Subjects: Natural sciences > Earth and related environmental sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Blagica Doneva
Date Deposited: 18 Dec 2012 14:42
Last Modified: 18 Dec 2012 14:42
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3956

Actions (login required)

View Item View Item