„Сутра данас ће постати јуче“, „Тврђава“, „Рецепт за добру песму“

Mladenoski, Ranko (2012) „Сутра данас ће постати јуче“, „Тврђава“, „Рецепт за добру песму“. Књижевне новине, LXIV (1197/8). p. 4. ISSN 0023-2416

[img]
Preview
Text
Knjizevne novine tri pesni.pdf

Download (796Kb) | Preview

Abstract

Во белградското списание за книжевност и општествени прашања „Књижевне новине“ се објавени три песни и тоа: „Утре денес ќе биде вчера“, „Рецепт за добра песна“ и „Тврдина“ преведени на српски јазик („Сутра данас ће постати јуче“, Рецепт за добру песму“ и „Тврђава“). Станува збор, имено, за едно пошироко поетско претставување на македонски автори во српско списание, а во тие рамки се и песните на Младеноски. Трите песни се, всушност, дел од ракописната поетска збирка со наслов „Лавиринт“. Овие три песни се показател за основните книжевно-поетски експериментирања во рамките на сета ракописна поетска збирка. Истовремено трите објавени песни во „Књижевне новине“ ја покажуваат разновидноста во однос на тематско-мотивскиот интерес.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Ranko Mladenoski
Date Deposited: 18 Dec 2012 14:37
Last Modified: 18 Dec 2012 14:37
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3946

Actions (login required)

View Item View Item