Успешна естетско-драмска приказна (Славчо Ковилоски, Крале Марко (или Синот на Волкашин), монодрама, Современост, Скопје, Општина Прилеп, 2010)

Mladenoski, Ranko (2012) Успешна естетско-драмска приказна (Славчо Ковилоски, Крале Марко (или Синот на Волкашин), монодрама, Современост, Скопје, Општина Прилеп, 2010). Театарски гласник (78/79). pp. 171-173. ISSN 0351-9600

[img]
Preview
Text
Tekst za Slavco Koviloski Teatarski glasnik.pdf

Download (1853Kb) | Preview

Abstract

Во овој труд се претставува и се елаборира монодрамата „Крале Марко (или Синот на Волкашин)“ од младиот македонски автор Славчо Ковилоски. Монодрамата како книжевна форма Ковилоски ја користи за да се наврати во историјата, односно во средновековието, преку ис иската личност и популарниот фолклорен лик Крале Марко. Меѓутоа, во оваа монодрама авторот врши и една паралела меѓу средниот век и нашето време, а таквата паралела се гради низ призмата (менталниот сетинг) на јунакот Крале Марко кој на еден чудесен начин се појавува во нашата современост. Преку оваа монодрама, Ковилоски нè потсетува дека не е доволно само да си го знаеме своето минато, туку треба и да учиме од тоа минато, да учиме од сопствената историја, да учиме од македонската традиција за да не ги повторуваме истите грешки и пропусти во сегашноста и во иднината.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Ranko Mladenoski
Date Deposited: 18 Dec 2012 10:01
Last Modified: 18 Dec 2012 10:01
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3942

Actions (login required)

View Item View Item