Александар III Македонски во македонскиот книжевен 20 век

Mladenoski, Ranko (2012) Александар III Македонски во македонскиот книжевен 20 век. Литературен збор, LIX (1-3). pp. 95-105. ISSN 0024-4791

[img]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Tekstovi za Repoz PDF SO APSTRAKTI_Fotografirani tekstovi vo PDF i apstrakti za niv_Aleksandar Makedonski vo 20 vek Literaturen zbor.pdf

Download (3178Kb) | Preview

Abstract

Трудот претставува книжевно-историски преглед на присуството на славниот античко-македонски крал Александар III Македонски во македонската книжевност во 20 век. На почетокот се нуди преглед на македонските културни дејци од 20 век кои зборуваат за улогата и значењето на Александар Македонски во македонската културна историја. Од истражувањата на оваа тема, се дојде до заклучок за постоење на 54 македонски книжевни дела од 20 век во кои фигурира Александар Македонски. Од ваквиот хронолошкиот преглед на објавените книжевни дела за Александар Македонски во македонската книжевност во 20 век може да се види дека се застапени сите позначајни книжевни жанрови – роман, расказ, поезија, драма. Исто така, очигледно е дека по осамостојувањето на Македонија ликот на Александар Македонски зазема значајно место во македонската литература.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Ranko Mladenoski
Date Deposited: 18 Dec 2012 10:00
Last Modified: 18 Dec 2012 10:00
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3929

Actions (login required)

View Item View Item