Рударството - перспективи, показатели и плати

Dambov, Risto (2012) Рударството - перспективи, показатели и плати. Makedonsko rudarstvo i geologija-Informativno-strucna revija (22). ISSN 1409-8288

[img]
Preview
Text
Труд за СПИСАНИЕ, 2012 АВГУСТ - ПЛАТИ И показатели.pdf

Download (431Kb) | Preview

Abstract

Минералните суровини како природен ресурс, се значаен чинител на индустрискиот и севкупниот развој на Македонија. Почнат е интензивен развој во сите сфери на минералниот комплекс и тоа експлоатација на метални и неметални наоѓалишта, енергетски суровини (јаглени), различни типови на архитектонско - украсен камен, подземни води, термо минерални води и др. Во периодот на трансформација на капиталот имаше стагнација на рударските активности во сите сфери и во тој период на транзиција (1990-2002) многу од постојните рударски капацитети беа затворени или продадени неуспешно. Дел од нив се успешно рестартирани, отворени се и нови рудници, а само мал дел од постојните рударски капацитети во тој период се затворени.

Item Type: Article
Subjects: Natural sciences > Other natural sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Risto Dambov
Date Deposited: 18 Dec 2012 08:41
Last Modified: 10 Jun 2013 11:08
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3906

Actions (login required)

View Item View Item