Митот за Ахил или феноменот на исклучителното херојство

Karanikolova, Lusi (2009) Митот за Ахил или феноменот на исклучителното херојство. Годишник на трудови, Прв приватен универзитет Европски универзитет-Република Македонија, Скопје, 2009. pp. 351-359. ISSN 1857-6117

[img]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_lusi.karanikolova_Desktop_ZA REPOZITORIUM_МИТОТ ЗА АХИЛ ИЛИ ФЕНОМЕНОТ НА ИСКЛУЧИТЕЛНОТО ХЕРОЈСТВО.pdf

Download (331Kb) | Preview

Abstract

Оваа статија прави обид да го претстави „феноменот Ахил“ како синоним на исклучително херојство. Двојната природа на митскиот великан-човековата и божествената, се посматра од две стојалишта: во контекстот на иманентниот митски и Хомеровски амбиент, како и од перспектива на современата политичка стварност. „Феноменот Ахил“ покажува присуство на висока доза на индивидуализам, а според тоа и склоност кон политичката (па и економската) идеологија на либерализмот. Тенденцијата на трудот е да се валоризира универзалниот квалитет на митскиот херој, кој, не толку полека, но сигурно, прераснува во „херој на нашето време“. Клучни зборови: „феноменот Ахил“, индивидуализам, колективен дух, либерализам, конзервативизам, социјализам.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Lusi Karanikolova
Date Deposited: 17 Dec 2012 14:42
Last Modified: 17 Dec 2012 14:42
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3845

Actions (login required)

View Item View Item