Зеолити и нивна употреба

Sijakova-Ivanova, Tena and Mircovski, Vojo and Stefanova, Violeta (2012) Зеолити и нивна употреба. Makedonsko rudarstvo i geologija-Informativno-strucna revija (22). ISSN 1409-8288

[img]
Preview
Text
Tena Sijakova Ivanova- Zeoliti i nivna upotreba.pdf

Download (271Kb) | Preview

Abstract

Терминот зеолит е воведен од страна нa Cronstedt во1756 година. Зеолит е грчки збор кој што значи камен што врие, бидејки зеолитите се минерали кои апсорбираат вода која со загревање врие поради брзото излегување на водатa од структурата на кристалот. Досега се откриени околу 40 видови на природни зеолити и околу 150 синтетички добиени видови со можност за добивање на уште повеќе. Постојат минерали како на пример бикитаит, визеит и др кои имат зеолитски својства и структура слична на зеолитите, но сепак се разликуват од класичните зеолити. Таквите минерали се наречени зеолитоиди.

Item Type: Article
Subjects: Natural sciences > Earth and related environmental sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Violeta Stefanova
Date Deposited: 17 Dec 2012 13:46
Last Modified: 17 Dec 2012 13:46
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3829

Actions (login required)

View Item View Item