Деконструкции и рефлексии (Елена Пренџова, Пораки од морето, Дом на културата „Кочо Рацин“, Скопје, 2011)

Mladenoski, Ranko (2012) Деконструкции и рефлексии (Елена Пренџова, Пораки од морето, Дом на културата „Кочо Рацин“, Скопје, 2011). Современост, 61 (1). pp. 168-170. ISSN 0038-5972

[img]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Tekstovi za Repoz PDF SO APSTRAKTI_Apstrakti za tekstovite vo Sovremenost i PDF_Za Elena Prendzova dekonstrukcii.pdf

Download (246Kb) | Preview

Abstract

Во овој труд доминантен е аналитичкиот пристап кон поетската збирка со наслов „Пораки од морето“ од Елена Пренџова. Станува збор, имено, за трета по ред поетска збирка на Пренџова, по стихозбирките „Јас“ од 2006 и „Таа“ од 2009 година. Збирката „Пораки од морето“ е конципирана во пет поетски циклуси: „Бели мугри во една пуста земја“, „Враќање на легендата“, „Пораки од морето“, „За тебе, љубов моја“ и „Нова вера, нова библија“. Од тематско-мотивски аспект, во најновата поетска збирка на Пренџова се среќаваат повеќе суштински теми и мотиви како што се љубовта, омразата, осаменоста (самотијата), отуѓувањето на човекот од себе и од заедницата, нарцисоидноста, лицемерието, феминизмот, вечното незадоволство на човекот од постигнатото и постојаната потрага по новото, непознатото, трансформација на легендите во постмодернистички стил, библиски рефлексии итн.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Ranko Mladenoski
Date Deposited: 17 Dec 2012 13:43
Last Modified: 17 Dec 2012 13:43
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3828

Actions (login required)

View Item View Item