Тематско-мотивската структура на македонските фолклорни дела за Александар Македонски

Mladenoski, Ranko (2012) Тематско-мотивската структура на македонските фолклорни дела за Александар Македонски. Современост, 61 (1). pp. 29-41. ISSN 0038-5972

[img]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Tekstovi za Repoz PDF SO APSTRAKTI_Apstrakti za tekstovite vo Sovremenost i PDF_Temi i motivi vo folklor za Aleksandar.pdf

Download (305Kb) | Preview

Abstract

Во трудот се истражуваат темите, мотивите и сижеата во македонските фолклорни умотворби посветени на Александар III Македонски. Притоа се користени досегашните истражувања на таа тема во македонската фолклористика од страна на Кирил Пенушлиски, Танас Вражиновски, Вера Стојчевска–Антиќ и други, а потоа се надополнуваат тие истражувања со поширок пристап кон тематско-мотивските аспекти на македонските фолклорни дела за Александар Македонски. Од анализата на апликативниот материјал успеавме да изделиме над седумдесет мотиви што зборува за богатата содржина на македонскиот фолклор посветен на славниот антички македонски крал. Темите и мотивите во овие фолклорни дела, исто така, покажуваат дека во нив ликот на Александар Македонски претставува семантички интегрант на различни културни семиосфери.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Ranko Mladenoski
Date Deposited: 17 Dec 2012 13:40
Last Modified: 17 Dec 2012 13:40
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3823

Actions (login required)

View Item View Item