Испитување амбиентален воздух, аероседимент и прав во близина на рудникот „Саса"

Golomeov, Blagoj and Krstev, Boris and Golomeova, Mirjana and Kostadinov, Ljubisa and Zendelska, Afrodita and Krstev, Aleksandar (2012) Испитување амбиентален воздух, аероседимент и прав во близина на рудникот „Саса". In: Хидројаловиштата во Република Македонија, 30-31.10.2012, Stip, Macedonia.

[img]
Preview
Text
Konferencija_Hidrojalovistata vo RM_Zbornik na trudovi.pdf

Download (37Mb) | Preview

Abstract

Флотациските хидројаловишта што се изградени и се управуваат во соодветните рудници за метални минерални суровини, може да претставуваат еколошки бомби. Тие во одредени услови и периоди може да бидат големи загадувачи на непосредната околина, на површинските и на подземните води и на воздухот. Значи, преку земјиштето, водата и воздухот, флотациските јаловишта влијаат врз животната средина на севкупниот растителен и животински свет. Појавата на гасови во јамите или во флотациските погони, непосредниот амбиентален воздух во сите места од тие оперативни местаи правта во погоните или таа што се создава од ветровите во поедини периоди претставуваат еколошки проблеми кои мора да бидат ограничени во согласност со законските стандарди и норми, со што ќе бидат задоволени законските регулативи. Овој труд е конципиран со испитувањето на амбиенталниот воздух, аероседиментите и правта во рудникот „Саса", со цел да овозможи детектирање на проблемите и нивно идно евентуално решавање, како и подобрување на животната и на работната средина.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Aleksandar Krstev
Date Deposited: 17 Dec 2012 15:03
Last Modified: 20 Dec 2012 11:36
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3776

Actions (login required)

View Item View Item