Законска регулатива за управување со флотациска јаловина

Krstev, Aleksandar and Kostadinov, Ljubisa and Krstev, Boris and Golomeov, Blagoj and Golomeova, Mirjana and Zendelska, Afrodita (2012) Законска регулатива за управување со флотациска јаловина. In: Хидројаловиштата во Република Македонија, 30-31.10.2012, Stip, Macedonia.

[img]
Preview
Text
Konferencija_Hidrojalovistata vo RM_Zbornik na trudovi.pdf

Download (37Mb) | Preview

Abstract

Рудничкиот отпад што се добива со операциите на преработка на минерални суровини (флотациска јаловина), во случај да не се депонира соодветно, може да претставува голема опасност за животната средина и за човекот, особено во случаи на хаварии. Токму затоа е многу значајно управувањето со флотациската јаловина и потребно е преземање ефикасен пристап и технологии за обезбедување висок степен на заштита на животната средина. Состојбата за управување со флотациска јаловина во Република Македонија не е на некое завидно ниво поради тоа што законската регулатива слабо се спроведува во одредени случаи. Со оглед на тоа дека Уставот на Република Македонија пропишува дека секој има право на здрава животна средина, но и должност да ги штити и да ги унапредува животната средина и природата, следува дека при оперирање со флотациската јаловина е потребно да се почитуваат сите важечки закони и подзаконски акти.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Aleksandar Krstev
Date Deposited: 17 Dec 2012 15:01
Last Modified: 17 Dec 2012 15:01
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3775

Actions (login required)

View Item View Item