Примена на електронската микроанализа на примероци од културното наследство

Boev, Blazo (2012) Примена на електронската микроанализа на примероци од културното наследство. Зборник на трудови - Geologica Macedonica. pp. 427-433.

[img]
Preview
Text
Zbornik Kongres na Geolozi 2012_BOEV_6(427-433).PDF

Download (43Mb) | Preview

Abstract

Во овој труд се прикажани резултати од истражувањата на примероци земени од културното наследство на Република Македонија (материјали вградени во фрески) со примена на методата на електронската микроанализа. Добиените информации укажуваат на големата применливост на оваа метода во определувањето на составот на материјалите кои се вградени во спомениците на културата како значаен дел од културното наследство. Треба да се спомене дека е ова недеструктивна метода и дека работи со примероци кои се минимални по својата количина.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: електронска микроанализа, културно наследство
Subjects: Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Natural sciences > Other natural sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Blazo Boev
Date Deposited: 13 Dec 2012 13:54
Last Modified: 10 Jun 2013 12:42
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3578

Actions (login required)

View Item View Item