Општа ентомологија - скрипта

Spasov, Dusan and Atanasova, Biljana (2012) Општа ентомологија - скрипта. ISBN 987-608-4504-77-1.

Full text not available from this repository.
Official URL: http://e-lib.ugd.edu.mk/ugd/index.php?id=19

Abstract

Љубопитноста за идентитетот и начинот на живеење на другите жители на нашата планета го оправдуваат проучувањето на инсектите. Некои од нас инсектите ги користат како тотеми и симболи во духовниот живот, а исто така, ги опишуваме и во уметноста и музиката. Ако ги земеме предвид економските фактори, ефектите од инсектите ќе бидат преголеми. Многу луѓе произведуваат мед со помош на пчелите; инсектите ги опрашуваат растенијата; многу инсекти живеат во нашите домови, на земјоделските култури и во складовите за храна. Други инсекти живеат на самите луѓе, на домашните миленици или на стоката, а уште повеќе инсекти се хранат со нас, со што пренесуваат различни болести. Оттука, повеќе од јасно е дека треба да ги проучиме тие продорни организми. Постојат милиони видови инсекти. Досега се опишани околу 700000 видови инсекти, но нивниот број е значително поголем, што се потврдува со секојдневното откривање на нови видови. Според некои проценки, се смета дека богатството од инсекти е толку големо што приближно сите организми би можеле да се сметаат за инсекти.

Item Type: Teaching Resource
Subjects: Agricultural Sciences > Other agricultural sciences
Divisions: Faculty of Agriculture
Depositing User: Biljana Atanasova
Date Deposited: 13 Dec 2012 11:05
Last Modified: 07 Apr 2015 13:11
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3507

Actions (login required)

View Item View Item