Сто и предизвиците за финансирање на меѓународната трговија

Madzova, Violeta (2012) Сто и предизвиците за финансирање на меѓународната трговија. Трета меѓународна научна конференција - Меѓународен дијалог: исток - запад (култура, славјанство и економија). pp. 410-413. ISSN 978-608-4559-04-7

[img]
Preview
Text
Sv NIkole ZBORNIK 3 -2012_а.pdf

Download (660Kb) | Preview

Abstract

Е д но од нерешените прашања особено изразено за време на последната финансиска криза беа проблемите на намалена ликвидност на банките и зголемената ризичност на нивното портфолио. Ова особено имаше негативно влијание на финансирањето на надворешната трговија , која пак од своја страна претставува значаен двигател на развојот на сите национални економии , особено за недоволнио развиените и транзиционите економии. Во таа смисла Светката трговска организација преку своите тела и експертски групи веќе години наназад засилено работи на подобрување на условите на финансирање на меѓународната трговија , обидувајќи да се спротивстави на предизвиците кои ги наметнуваат современите состојби и трендови на меѓународната економија.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Violeta Madzova
Date Deposited: 12 Dec 2012 14:45
Last Modified: 19 Jun 2013 08:07
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3504

Actions (login required)

View Item View Item