Геоелектричен модел на Кочанската депресија

Doneva, Blagica and Efnusev, Ljupce and Dimov, Gorgi and Postolova, Sanja (2012) Геоелектричен модел на Кочанската депресија. 2 Конгрес на геолозите на Република Македонија; Посебно издание на Geologica Macedonica No 3, 2 (3). pp. 413-418. ISSN 0352-1206

[img] Text
Trud Blagica Doneva.doc

Download (1166Kb)

Abstract

Геоелектриката е гранка на геофизиката која ги изучува и следи електричните и, заедно со геомагнетизмот, електромагнетните полиња на Земјата. Геоелектричното картирање и сондирање претставуваат две основни методи на геоелектрично истражување на земјината внатрешна градба. Во овој труд ќе биде презентиран процесот на геоелектрични мерења на Кочанско поле. Oпишана е постапката на мерење, обработката на податоците, добиените модели и профили на средината и корелацијата помеѓу моделите и геолошката средина. Современите компјутерски системи и програми (софтвери) овозможуваат обработка на голем број податоци за релативно кратко време и моделите воедно можат да бидат повеќепараметарски. Трудот се темели на податоците од теренските мерења.

Item Type: Article
Subjects: Natural sciences > Earth and related environmental sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Blagica Doneva
Date Deposited: 29 Oct 2012 13:10
Last Modified: 15 Nov 2012 09:41
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/35

Actions (login required)

View Item View Item