Влијанието на општествената одговорност на претпријатијата врз социјалната вклученост на ранливите групи

Madzova, Violeta (2012) Влијанието на општествената одговорност на претпријатијата врз социјалната вклученост на ранливите групи. Programa za razvoj na obedinetite nacii.

[img]
Preview
Text
Korporativna opstestvena odgovornost.pdf

Download (1019Kb) | Preview

Abstract

Општествената одговорност е концепт преку кој организациите во своето делување го земаат предвид интересот на општеството, набавувачите, вработените, акционерите, заедниците и другите заинтересирани страни, како и средината во која што работат и делуваат. Во оваа смисла, ранливите и маргинализирани групи1 претставуваат особено значајна засегната страна и нивната вклученост преку овој концепт може да даде бројни позитивни ефекти, како за претпријатијата, така и за самите ранливи групи и општеството во целина. Иако бројноста и разноликоста на овие ранливи и социјално маргинализирани групи е голема, како најдоминантни претставници на оваа категорија се: корисниците на дроги и членовите на нивните семејства, децата на улица и нивните родители, бездомниците и жртвите на семејно насилство.

Item Type: Book
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Violeta Madzova
Date Deposited: 13 Dec 2012 10:59
Last Modified: 19 Jun 2013 07:41
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3490

Actions (login required)

View Item View Item