Одржлив развој на агрокомплексот - придонес за европска интеграција

Miceski, Trajko (2004) Одржлив развој на агрокомплексот - придонес за европска интеграција. Одржлив развој на агрокомплексот - придонес за Европска - Интеграција. pp. 1-15.

[img]
Preview
Text
odrzliv_razvojT.miceski.pdf

Download (2000Kb) | Preview

Abstract

Глобалниот стратешки развој на тутунската дејност од една страна и стратешката политика насочена кон тутунот на Европската Унија од друга страна, нас како тутунска земја е апликант за членство во Еу, не обврзува активно да се вклучиме и да ги следиме тие процеси. Впрочем, тутунопроизводството како високатрудоинтензивна дејност, која е со големо економско и социјално значење, денес е соочено со голема антипропаганда, па затоа се налага потребата од посебен пристап кон него и неговиот развој. При тоа, мораат да се имаат во предвид и иницијативите на Советот за Европа, за постепено пренасочување на производството на тутун на други култури како и формирање на посебни пристапи за зачувување на животната средина. Целта на овој труд е да се осознаат состојбите и интенциите за тутунопроизводителството во ЕУ и врз основа на нив да се иницираат активности за насочување на развојот на тутунопроизводството кај нас.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Trajko Miceski
Date Deposited: 12 Dec 2012 13:45
Last Modified: 11 Jun 2013 10:52
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3484

Actions (login required)

View Item View Item