Epulis fissuratum - приказ на случаи

Dimova, Cena (2008) Epulis fissuratum - приказ на случаи. In: Научен симпозиум по орална хирургија, Здружение на специјалисти по орална хирургија на Македонија, 27 Nov 2008, Св Николе, Македонија.

[img]
Preview
Text
БРОШУРА - ОРАЛНА 2008 -1.pdf

Download (291Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
TEMA 28.11 Димова.pdf

Download (1287Kb) | Preview

Abstract

Epulis fissuratum има изглед на екстерна или интерна поединечна или мулипна дипла (набор) со длабока фисура пукнатина) меѓу нив.Има повеќе синоними: инфламаторна протетска хиперплазија, инфламаторна протетска дисплазија, епулис од забни протези.Долотрајна употреба на протеза чија стабилност е пореметена доведува до хронична иритација на нејзиното лежиште и хиперплазија на слузокожата која може да биде од различен степен и да ја опфати целата површина на вестибуларниот сулкус. Клинички се манифестира со присуство на еден или повеќе слузокожни набори во форниксот, со знаци на воспаление, поретко е присутна некоза, а слузокожата е болна на палпација.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Health sciences
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Cena Dimova
Date Deposited: 13 Dec 2012 08:56
Last Modified: 30 Sep 2013 14:51
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3478

Actions (login required)

View Item View Item