Influence of Stemming in Effects of Blasting and Advanced Techniques in Stemming Making

Dambov, Ilija and Dambov, Risto (2012) Influence of Stemming in Effects of Blasting and Advanced Techniques in Stemming Making. In: VIто Стручно советување на тема: Технологија на подземна и површинска експлоатација на минерални суровини - Подекс, Stip, Macedonia.

[img]
Preview
Text
podeks_d.pdf

Download (1005Kb) | Preview

Abstract

Задачата на чепот е да се спречи издувување на гасовите од дупчотината и со тоа да се овозможи користење на гасната енергија за дробење и отфрлување на карпестата маса. Напредните технологии за минирање обезбедуваат техники така дизајнирани да овозможат посигурни резултати, подобра фрагментација и поголема сигурност при минирањето. За таа цел многу светски компании разработуваат техники за усовршување и производство на дополнителни помошни материјали за подобрување на квалитетот на чепот и воопшто на ефектите од минирање.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Natural sciences > Other natural sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Risto Dambov
Date Deposited: 13 Dec 2012 09:11
Last Modified: 19 Jun 2013 07:50
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3477

Actions (login required)

View Item View Item