Criteria for Evaluation on Stresses and Safety Distance at Blasting

Dambov, Risto and Delipetrov, Todor and Trajkovik, Slobodan and Stojanov, Slobodan and Dambov, Ilija (2012) Criteria for Evaluation on Stresses and Safety Distance at Blasting. In: VI то Стручно советување на тема: Технологија на подземна и површинска експлоатација на минерални суровини - Подекс-2012, Stip, Macedonia.

[img]
Preview
Text
podeks_v.pdf

Download (817Kb) | Preview

Abstract

Со заострување на еколошките барања и законските прописи за заштита на околината и почитување на приватната сопственост, примената на масовните минирања е ограничена и во строги рамки. За таа цел се наметнува потребата од контрола, мерење и регулирање (колку е тоа можно) на осцилациите на тлото и сеизмичките потреси предизвикани од овие појавени осцилации како ефект од експлозијата при минирање. Сеизмичките и другите ефекти кои се предизвикани од детонација на одредено количество на експлозив, зависни се од поголем број на фактори, од кои нај значајни меѓу нив се: методата на минирање, растојанието од местото каде се минира, количеството на експлозивот, од типот на експлозивот, начинот на иницирање на серијата, конструкцијата на експлозивот во дупчотините, физичко - механичките карактеристики на карпестиот масив, структурните карактеристики на карпестиот масив итн.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Natural sciences > Other natural sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Risto Dambov
Date Deposited: 12 Dec 2012 15:31
Last Modified: 19 Jun 2013 07:50
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3472

Actions (login required)

View Item View Item