Analysis of Limestone Haulage (Transportation) from the "Banjani" Quarry to The Primary Crusher

Stefanov, Mile and Dambov, Risto (2012) Analysis of Limestone Haulage (Transportation) from the "Banjani" Quarry to The Primary Crusher. In: VIто Стручно советување на тема: Технологија на подземна и површинска експлоатација на минерални суровини - Подекс-2012, Stip, Macedonia.

[img]
Preview
Text
podeks_a.pdf

Download (766Kb) | Preview

Abstract

Транспортот претставува една од најзначајните работни опаерации на секој површински коп. Тој учествува во вкупните трошоци на добивање со различни проценти во зависност од техниката и технологијата на товарањето, транспортото и одлагањето на јалобвината и рудата. Најчесто овој процент се движи од 45- 55% од вкупните трошоци. Правилното дефинирање на транспортните параметри и соодветните треанспортни средства условуваат намалување на вкупните трошоци за транспорт.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Natural sciences > Other natural sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Risto Dambov
Date Deposited: 12 Dec 2012 15:27
Last Modified: 17 Jun 2013 11:21
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3467

Actions (login required)

View Item View Item