Нови пристапи во денталната медицина и клиничката пракса кај орално антикоагулирани пациенти

Dimova, Cena (2011) Нови пристапи во денталната медицина и клиничката пракса кај орално антикоагулирани пациенти. In: Aktuelnosti vo stomatologijata, Naucen simpozium so megjunarodno ucestvo, 18 Dec 2011, Tetovo.

[img]
Preview
Image
381688_180510122045954_138179492945684_324822_779870275_n.jpg

Download (106Kb) | Preview
[img]
Preview
Image
390784_180509528712680_138179492945684_324821_1316699882_n.jpg

Download (196Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
abstrakt_Cena Dimova_tetovo_2011.pdf

Download (157Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
TEMA ТЕТОВО.pdf

Download (2538Kb) | Preview

Abstract

Патогенезата на тромбозата е многукомпонентен комплекс од локални и системски реакции, во чија основа се наоѓа создавањето на тромб во крвните садови, најчесто како последица на взаемното дејствување на неколку системи: васкуларните,клеточните и хормонските фактори во крвта. Грижата за хемостаата кај пациентите со орални антикоагуланси е заедничка , споделена одговорност. Оралните и максилофацјалните хирурзи заедно со коагулационистите ја споделуваат обврската кон здравјето на овие пациенти – специјалностите имаат подеднаква улога и одговорност.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Health sciences
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Cena Dimova
Date Deposited: 12 Dec 2012 15:21
Last Modified: 30 Sep 2013 13:42
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3461

Actions (login required)

View Item View Item