Ургентни состојби во стоматологија

Dimova, Cena (2011) Ургентни состојби во стоматологија. ISBN 978-608-4504-37-5.

Full text not available from this repository.
Official URL: http://e-lib.ugd.edu.mk/45

Abstract

Кога станува зборува во медицината за ургентни состојби вообичаено се помислува на оние ситуации кога е загрозен животот на болниот и кога терапијата мора да биде спроведена во истиот момент со манифестирање на првите симптоми. Вака дефинрани ургентни состојби во стоматолошката секојдневна практика ретко се случуваат и главно се однесуваат на појавата на алергиски состојби или реакции, кога е можно да се појават несакани и многу бурни реакции на одговор на организмот на внесување на раствори за локална анестезија. Но, исто така, ургентна состојба може да се случи при појава на срцев застој кај пациентот, во стоматолошката ординација или заботехничката лабораторија, каде што животот на пациентот може да биде сериозно загрозен. Покрај ова, во стоматолошката практика може да се јават состојби кои,исто така наметнуваат потреба од ургентна терапија, иако можеби животот на пациентот непосредно не е загрозен. Такви се дентогените инфекции,крварењата, кои пак може да го нарушат општото здравје.

Item Type: Teaching Resource
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Health sciences
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Cena Dimova
Date Deposited: 13 Dec 2012 08:54
Last Modified: 09 Apr 2015 09:33
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3457

Actions (login required)

View Item View Item