Етно-културната засебност на античките Македонци во делото на Павсанија

Donski, Aleksandar (2010) Етно-културната засебност на античките Македонци во делото на Павсанија. Годишен Зборник 2010. pp. 127-136. ISSN 1857 - 7342

[img]
Preview
Text
Текст_Павсанија.pdf

Download (268Kb) | Preview

Abstract

Денешната грчка историографија и пропаганда со сите сили се обидува да го убеди светот дека античка Македонија била „грчка држава“ и дека античките Македонци биле „Грци“ (Хелени). Причините за ова се од дневно-политички карактер и истите се добро познати. На Грција ѝ е важно да му докаже на светот дека името Македонија и античките Македонци биле „грчки" што значи дека ние денешните Македонци „немаме историско право“ на користење на овие „грчки“ имиња. Меѓутоа, наспроти ваквите тврдења, релевантните историски податоци говорат дека најголем опонент на овие грчки ставови се токму делата од античките грчки историчари! Токму во голем број вакви дела децидно се тврди дека античките Македонци не само што не биле никакви „Грци“ (Хелени), туку и дека во добар дел од својата историја тие биле непријателски расположени едни кон други, т.е. античките Грци со векови се наоѓале под македонско ропство. Секако овде се и делата на голем број антички автори од не-грчко потекло кои го тврделе истото.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: UGD Centers and Institutes
Depositing User: Mirjana Kocaleva
Date Deposited: 12 Dec 2012 13:30
Last Modified: 12 Dec 2012 13:30
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3417

Actions (login required)

View Item View Item