Улогата на фискалната политика во текот на најголемата финансиската криза на XXI век

Gaber, Stevan and Gaber, Vasilka (2011) Улогата на фискалната политика во текот на најголемата финансиската криза на XXI век. Yearbook, Faculty of Economics, Goce Delcev University - Stip, 3. pp. 257-271. ISSN 1857- 7628

[img]
Preview
Text
Zbornik_ekonomski 2011.pdf

Download (2458Kb) | Preview

Abstract

Светот во 2008 година беше соочен со најтешката и најкомплицирана криза, започнувајќи од Големата депресија. Кризата значително ја нагласила улогата на фискалната политика како важен инструмент за зголемување на агрегатната побарувачка и за обнова на финансискиот сектор. Целта на овој труд е да се разберат најважните аспекти на кризата: улогата на фискалната политика во услови на криза, фискалните инструметни (јавните приходи и јавните расходи), нивното правилно комбинирање и временска имплементација, како и можните ефекти произлезени од потрагата по прудентна и недисциплинирана фискална политика.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Stevan Gaber
Date Deposited: 11 Dec 2012 12:17
Last Modified: 11 Dec 2012 12:17
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3356

Actions (login required)

View Item View Item