Opinio Iuris - Експертско правно мислење по повод Предлог-измените на Законот за работни односи (2005)

Apasiev, Dimitar (2010) Opinio Iuris - Експертско правно мислење по повод Предлог-измените на Законот за работни односи (2005). [Dataset] (Submitted)

[img] Text
11.) OPINIO IURIS ZRO (14.VII.2010).pdf

Download (454Kb)

Abstract

Ова експертско правно мислење (opinio iuris) е изработено по повод Деветтата новела т.е. измена и дополнување на Законот за работните односи (2005). Оваа рогација се донесе во 2010 година и е објавена во Службен весник на Република Македонија, број 124/10. Презентираново стручно мислење е изработено по повик од германската Фондација „Фридрих Еберт“ - Канцеларија Скопје, а беше презентирано на седница на собраниската Комисија за труд и социјална политика, како и дискутирано на пленарна седница на Собранието на РМ од страна на македонските пратеници. Дел од мислењата на авторот изнесени во ова стручна правна анализа, кои проблематизираа и критикуваа одделни спорни членови и концепти во предложените законски измени од страна на Министерството за труд и социјална политика, подоцна беа прифатени во парламентарната собраниска амандманската расправа и се инкорпорирани во актуелно важечкиот законски текст на ЗРО, како најважен lex fundamentalis за проблематиката поврзана со работничките права во РМ.

Item Type: Dataset
Subjects: Social Sciences > Law
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Dimitar Apasiev
Date Deposited: 10 Dec 2012 16:47
Last Modified: 10 Dec 2012 16:47
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3281

Actions (login required)

View Item View Item