Opinio Iuris- Експертско правно мислење по повод измените на Законот за вработување и осигурување во случај на невработеност (1997)

Apasiev, Dimitar (2012) Opinio Iuris- Експертско правно мислење по повод измените на Законот за вработување и осигурување во случај на невработеност (1997). [Dataset] (Submitted)

[img]
Preview
Text
10). OPINIO IURIS ZVOSN (11.VII.2012).pdf

Download (398Kb) | Preview
Official URL: http://www.lenka.mk/mk/pamfleti-i-letoci/-/80-----...

Abstract

Ut olim vitiis, sic nunc legibus laboramus = Некогаш страдавме од маните, сега страдаме од законите. Блез Паскал (Blaise Pascal / 1623–1662) Ова екпертско правно мислење (opinio iuris) e изработено по повод контроверзните измени и дополнувања на Законот за вработување и осигурување во случај на невработеност (1997). Конкретните, петнаесеети по ред, законски измени се објавени во Службен весник на РМ - бр. 114/2012. Авторот на мислењето, како експерт од пракса и гостин беше званично поканет на 24-та седница на собраниската Комисија за труд и социјална политика - како постојано работно тело во рамки на Собранието на РМ, во чија надлежност беше амандманската пратеничка расправа. Во дискусијата што се разви следуваа неколку излагања, реплики и контрареплики од и кон Министерот за труд г. Спире Ристевски - со цел добронамерно укажување и дообјаснување на штетноста и противуставноста на ваквото законско решение, но за жал ниту едно стручно и правно издржано образложение не беше прифатено од мнозинството членови на ресорната парламентарна Комисија, па Законот беше усвоен онака како што и беше предложен - што, пак, во иднина би повлекло негово оспорување пред Уставниот суд на РМ.

Item Type: Dataset
Subjects: Social Sciences > Law
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Dimitar Apasiev
Date Deposited: 10 Dec 2012 16:47
Last Modified: 10 Dec 2012 16:47
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3279

Actions (login required)

View Item View Item