Биланс на плаќања

Fotov, Risto (2012) Биланс на плаќања. Универзитет „Гоце Делчев", Штип. ISBN 978-608-4504-70-2

[img]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_risto.fotov_Desktop_PDF_ЗА ПДФ БИЛАНС НА ПЛАЌАЊА.pdf

Download (250Kb) | Preview
Official URL: http://e-lib.ugd.edu.mk/ugd/index.php?id=136

Abstract

Билансот на плаќања во рудиментирана форма е познат уште во меркантилизмот (меркантилистите го нарекувале трговски биланс). Edward Misselden (1608-1654) го составил првиот трговски билансво 1621-1622 година. Од статистички и економско-аналитички аспект третирањето на билансот на плаќања е од поново време. За билансот на плаќања први почнале да се интересираат меркантилистите, кои барале како основа за оценката на богатењето или осиромашувањето на земјата со благороден метал да не се зема активното или пасивното салдо од работењето на секој поединечен трговец, туку таа оценка да се донесува врз основа на вкупното салдо на плаќањата и примањата врз основа на извозот и увозот на стоки на сите трговци и сите трансакции во текот на една година.

Item Type: Book
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Risto Fotov
Date Deposited: 10 Dec 2012 16:39
Last Modified: 09 Jan 2015 13:08
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3277

Actions (login required)

View Item View Item