Паста - Совршен материјал за заполнување на подземните откопани простори

Despodov, Zoran and Mijalkovski, Stojance (2010) Паста - Совршен материјал за заполнување на подземните откопани простори. Зборник на трудови - Технологија на подземна експлоатација на минерални суровини (10). pp. 77-83.

[img]
Preview
Text
Podex'10-tr.2-Probistip.pdf

Download (3187Kb) | Preview

Abstract

Еволуацијата на технологијата на откопување за заполнување на откопаните простори е тесно поврзана со видот и карактеристиките на материјалот употребен како засип. Тргнувајќи од јаловиот материјал добиен при изработка на подготвителните објекти - сув засип, отпадниот материјал добиен од флотациските простројки - хидрозасип, потоа цементниот хидрозасип, денес во експанзија е применета на засип во вид на густа смеса т.н паста. Во трудот се презентирани својствата, начинот на подготовка, транспортот, вградувањето на пастата во откопаните простори и некои досегашни искуства при употребата на пастата.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: засип, паста, подготовка, транспорт, вградување
Subjects: Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Natural sciences > Other natural sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Zoran Despodov
Date Deposited: 10 Dec 2012 15:15
Last Modified: 10 Jun 2013 13:34
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3261

Actions (login required)

View Item View Item