Разгледување на можностите за примена на технологијата за откопување со заполнување на откупните простори со засип од слаби бетони во рудниците за олово и цинк

Despodov, Zoran and Mijalkovski, Stojance and Mehandziski, Nikola and Gocevski, Borce (2009) Разгледување на можностите за примена на технологијата за откопување со заполнување на откупните простори со засип од слаби бетони во рудниците за олово и цинк. Зборник на трудови -Технологија на подземна експлоатација минерани суровини (9). pp. 72-78.

[img]
Preview
Text
Podex'09-tr.2.M.Kamenica.pdf

Download (3273Kb) | Preview

Abstract

Технологиите за откопување со заполнување на откопаните простори со слаби бетони, каде што се формира вештачки кров и откопувањето напредува одозгора - надолу (Undercut and fill mining) наоѓаат се поголема примена во рудниците за експлоаација на метални руди. Оваа технологија на откопување особено се применува во неповолни работни средини и средно вредни руди каде што неможе успешно да се примени методата за кровно откопување во хоризонтални појаси со заполнување на откопаните простори - одоздола нагоре (Cut and fill mining). Во овој труд се презентирани можностите за нејзина примена во нашите рудници за олово и цинк.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: откопување, заполнување, откопани простори, засип, слаби бетони.
Subjects: Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Natural sciences > Other natural sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Zoran Despodov
Date Deposited: 10 Dec 2012 15:14
Last Modified: 11 Jun 2013 07:18
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3255

Actions (login required)

View Item View Item