Геохемија на стрим седиментите и нивна примена во проспекцијата на наоѓалишта во Р. Македонија

Stefanova, Violeta and Mircovski, Vojo and Rosen, Nedelkov and Stojanova, Violeta (2012) Геохемија на стрим седиментите и нивна примена во проспекцијата на наоѓалишта во Р. Македонија. Posebno izdanie na Geologica Macedonica (№ 3). pp. 325-331.

[img]
Preview
Text
Zbornik_na_Trudovi_2012_CD.pdf

Download (43Mb) | Preview

Abstract

Користењето на геохемијата на стрим седиментите речииси пеесет години покажува дека е стабилна метода за утврдување на потенцијалот на тешките минерали. Оваа метода се користи за да се одреди потенцијалот на големи подрачја потпирајки се на фактот декахемизмот и минералошкиот состав на седиментите даваат информација за матичните карпи и геологијата на површината. Во отсуство на видлива минерализација, геохемијата на седиментите ја рефлектира нормалната и аномалната концентрација на елементите кои се типични за матичните карпи. Оваа метода беше применета во четири локалитети во Р. Македонија со цел да се утврди дисперзијата на елементите во стрим седиментите. При овие истражувања се потврди присуството на златото, бакарот , арсен и антимон.

Item Type: Article
Subjects: Natural sciences > Earth and related environmental sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Violeta Stefanova
Date Deposited: 07 Dec 2012 11:03
Last Modified: 07 Dec 2012 11:03
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3169

Actions (login required)

View Item View Item