Биостратиграфија на Овчеполскиот Пелагониски басен, Р. Македонија

Stojanova, Violeta and Petrov, Gose and Stefanova, Violeta (2012) Биостратиграфија на Овчеполскиот Пелагониски басен, Р. Македонија. Posebno izdanie na Geologica Macedonica (№ 3). pp. 53-63.

[img]
Preview
Text
Zbornik_na_Trudovi_2012_CD.pdf

Download (43Mb) | Preview

Abstract

Во овој труд, се презентирани резултатите од микропалеонтолошките истражувања на фораминиферната фауна во палеогените седименти на Овчеполскиот басен, стратиграфски значајни за одредување на геолошката старост на палеогениот комплекс во басенот. Богатата и разновидна микрофораминиферна фауна пронајдена во горната флишна литозона, претставена со 63 вида, кои припаѓаат на 31 род и 23 фамилии, овозможи да се идентифицира една биостратиграфска зона по бентосни фораминифери

Item Type: Article
Subjects: Natural sciences > Earth and related environmental sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Violeta Stefanova
Date Deposited: 07 Dec 2012 09:43
Last Modified: 07 Oct 2013 12:52
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3168

Actions (login required)

View Item View Item