Примена на претпроизводни тестови за испитување на квалитет на термопластични меѓупостави во конфекциската индустрија

Golomeova, Saska and Demboski, Goran (2011) Примена на претпроизводни тестови за испитување на квалитет на термопластични меѓупостави во конфекциската индустрија. Natural resources and technologies, 5 (5). ISSN 185-6966

[img]
Preview
Text
ПРИМЕНА НА ПРЕТПРОИЗВОДНИ ТЕСТОВИ ЗА ИСПИТУВАЊЕ НА КВАЛИТЕТ НА ТЕРМОПЛАСТИЧНИ МЕЃУПОСТАВИ ВО КОНФЕКЦИСКАТА ИНДУСТРИЈА .pdf

Download (490Kb) | Preview

Abstract

Пред-производните тестирања се од суштинска важност за одредување на квалитетот на основните и помошните материјали кои се употребуваат во конфекциската индустрија. Испитувањето на квалитативните својства на меѓупоставите и нивна споредба овозможува да се направи правилен избор на термопластична меѓупостава во производството на облека. Во трудот, се направени неколку пред-производни тестови за испитување на квалитетот на термопластични меѓупостави наменети за парцијално фиксирање на машка кошула. Тестови се направени за испитување наследниве својства: јачина на спојот помеѓу основнататкаенина и термопластичната меѓупостава пред и после перење, димензионалните промени на фиксираните ламинати пред и после перење, испитување на појава на миграција на термопластичната смола на лицето на основната ткаенина (strike-through)или на опачината на меѓупоставата (strike-back).Испитувани се три термопластични меѓупостави од различни производители и врз основа на добиените резултатие направен краен избор на термопластична меѓупостава за парцијално фиксирање на машка кошула. Условите на фиксирање се усвоени врз основа на условите наведени во спецификациите на меѓупоставите и основната ткаенина. Клучни зборови: термопластична меѓупостава, јачина на спој, димензионални промени, миграција на смола.

Item Type: Article
Subjects: Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Divisions: Faculty of Technology
Depositing User: Saska Golomeova
Date Deposited: 07 Dec 2012 09:02
Last Modified: 07 Dec 2012 09:02
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3158

Actions (login required)

View Item View Item