Технолошки развој на малите и средни претпријатија во РМ преку програми за соработка со странски партнери

Miteva, Emilija (2009) Технолошки развој на малите и средни претпријатија во РМ преку програми за соработка со странски партнери. Godishen zbornik na Ekonomski fakultet, Univerzitet „Goce Delcev" Stip.

[img] Text
Tehnoloshki razvoj na malite i sredni pretprijatija vo RM preku programi za sorabotka so stranski partneri.doc

Download (517Kb)

Abstract

Во услови кога се располага со релативно доволен обем и соодветна структура на развојни фактори, технолошкиот развој може да се остварува без поголеми потреси и тешкотии. Меѓутоа во услови на недоволна стопанска развиеност и оскудност со развојни фактори, особено оскудност со инвестиции, каков што е случајот со Република Македонија, технолошкиот развој е мошне ограничен. Економското преструктуирање на стопанството создаде многу мали и нови претпријатија на кои им е нужна помош и разни видови поддршка во нивното работење од релевантни институции, а пред се во создавање на поволен деловен амбиент за стопанисување без пречки. Република Македонија мора да продолжи со активностите за поддршка на малите и средни претпријатија и во наредниот период. Основната цел на таа поддршка мора да биде подготовка на малите и средни претпријатија да бидат поконкурентни и поспремни за влегување во Европската Унија.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Emilija Miteva
Date Deposited: 07 Dec 2012 08:48
Last Modified: 07 Dec 2012 08:48
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3148

Actions (login required)

View Item View Item