Улогата на Светската банка во светската економија

Miteva, Emilija (2009) Улогата на Светската банка во светската економија. Godisen zbornik na Ekonomski fakultet, Univerzitet „Goce Delcev“ - Stip.

[img] Text
Ulogata na Svetskata banka vo svetskata ekonomija.doc

Download (182Kb)

Abstract

Светската банка е еден од најголемите светски извори за финансирање на земјите во развој, чија главна цел е преку употреба на своите финансиски ресурси и огромно искуство да им помогне на сиромашните земји. Во денешниот свет кој воедно е многу богат но и многу сиромашен, предизвикот за намалување на сиромаштијата е доста голем. Светската банка работи на премостување на овие разлики и тоа преку помагање на владите на земјите членки во нивните напори да инвестираат во образованието и здравствените центри, да обезбедат вода и електрична енергија, како и напорите во борбата против болестите ХИВ/СИДА и маларија, заштита на животната средина и обезбедување на пристоен животен стандард. Финансиската помош од Светската Банка за Република Македонија овозможи реализирање на низа активности и одржување на меѓународната ликвидност на земјата.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Emilija Miteva
Date Deposited: 06 Dec 2012 14:15
Last Modified: 06 Dec 2012 14:15
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3147

Actions (login required)

View Item View Item