Ризикот и приносот во контекст на САРМ

Fotov, Risto (1999) Ризикот и приносот во контекст на САРМ. Инвестиции.

[img]
Preview
Text
rizikot.pdf

Download (2677Kb) | Preview

Abstract

Ризикот претставува значајна компонента при инвестиционото одлучување и однесување на инвеститорите. Неговото респектирање и доведување во релација со приносот што се очекува од инвестиционата намера на инвеститорот со инвестирање во една или друга хартија од вредност претставува можност за воспоставување на заедничка врска меѓу ризикот и приносот. Таквата врска ја овозможува примената на САРМ (Capital asset pricing model) - модел на проценка на вредноста на основните средства. Овој модел наоѓа широка примена во проценката не само на основните средства, туку и на опремата, обврзниците, акциите, инвестицијата или проектот.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Risto Fotov
Date Deposited: 05 Dec 2012 11:41
Last Modified: 27 Jun 2013 08:09
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3102

Actions (login required)

View Item View Item