Инженерскогеолошка класификација на неврзаните карпи од околината на Охридското езеро

Dimov, Gorgi and Doneva, Blagica and Delipetrev, Marjan and Delipetrov, Todor (2012) Инженерскогеолошка класификација на неврзаните карпи од околината на Охридското езеро. Посебно издание на Geologica Macedonica, 3 (2). pp. 163-168. ISSN 0352-1206

[img]
Preview
Text
gorgi dimov.pdf

Download (839Kb) | Preview

Abstract

Неврзаните карпести маси се најприсутни и најразноврсни седименти во Охридско-Струшкиот басен па така нивното издвојување и дефинирање претставува вистински предизвик. Во овој труд се врши инженерскогеолошко диференцирање и одредување на основните инженерскогеолошки карактеристики на овие карпи. Секоја издвоена група или фација е детални геолошки опишана, класифицирана според геотехничките прописи и според класификацијата на Протоѓаконов, одреден и е кефициентот на филтрација и коефициентот на цврстина.

Item Type: Article
Subjects: Natural sciences > Earth and related environmental sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Gorgi Dimov
Date Deposited: 29 Oct 2012 12:48
Last Modified: 22 Jan 2015 14:40
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/31

Actions (login required)

View Item View Item