Модалните честички во германскиот јазик и нивните преводни еквиваленти во македонскиот јазик

Ivanovska, Biljana and Daskalovska, Nina (2012) Модалните честички во германскиот јазик и нивните преводни еквиваленти во македонскиот јазик. Годишен зборник 2012 - Филолошки факултет, 3. pp. 145-150. ISSN 1857-7059

[img]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_biljana.ivanovska_Desktop_modalnost.pdf

Download (359Kb) | Preview
Official URL: http://js.ugd.edu.mk/index.php/YFP/article/view/69...

Abstract

Историскиот преглед на истражувањето на честичките е контроверзен од самиот почеток, дотолку повеќе што честичките сè уште се тежок објект за истражување. Со години, истражувањето на честичките се вршеше само на пишаниот јазик, бидејќи не постоеше интерес за малата група нефлектирани зборови кои не носеа граматичка точност на целата реченица. Во овој труд даваме преглед на модалните честички во германскиот јазик и нивните преводни еквиваленти во македoнскиот јазик. Клучни зборови: модални честички, преводни еквиваленти, споредбена анализа.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Biljana Ivanovska
Date Deposited: 11 Dec 2012 08:40
Last Modified: 04 Aug 2015 11:06
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3079

Actions (login required)

View Item View Item