Управување со портфолио од хартии од вредност

Fotov, Risto (1999) Управување со портфолио од хартии од вредност. Професија Банкар (51). pp. 3-6.

[img]
Preview
Text
bankar.pdf

Download (3275Kb) | Preview

Abstract

Во индустријата на издавање, а особено на тргување на хартии од вредност, поимот портфолио подразбира збрир или група на средства изразени во различни видови на ХВ што се чуваат како холдинг. Составувањето и структурата на портфолиото претставува оперативна активност мотивирана од желбата да се постигне определена очекувана добивка - принос при прифатлив ризик. Со оглед на тоа што станува збор за исполнување на определени специфичности, стручни знаења и познавање на проблематиката на тргување со ХВ и нивните разни модалитети во кои можат да се чуваат односно тргуваат на берзите...

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Risto Fotov
Date Deposited: 05 Dec 2012 10:36
Last Modified: 10 Jun 2013 09:58
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3073

Actions (login required)

View Item View Item