Литературата во наставата по англиски јазик

Daskalovska, Nina (2010) Литературата во наставата по англиски јазик. Yearbook of the Faculty of Philology, Goce Delcev University, Stip.

[img]
Preview
Text
Литературата во наставата по англиски јазик.pdf

Download (574Kb) | Preview
[img] Text
Годишен зборник 2010.doc

Download (1716Kb)
Official URL: http://www.ugd.edu.mk

Abstract

Во овој труд се елаборира тезата дека вклучувањето на литературата во наставата по англиски јазик ќе им овозможи на учениците вклучување на имагинацијата и изразување на своите мисли и чувства, како и развивање на вештини на интерпретација и критичко мислење што ќе им помогне при читањето и разбирањето на различни видови текстови. Понатаму, се разгледува контекстот и потребата од вклучување на литературни текстови во наставата по англиски јазик во Македонија преку правење корелација со наставниот план по англиски јазик за средно образование, се дискутира за ползата од користењето на литературата и се заклучува дека вклучувањето на литературата во наставата по англиски јазик не само што придонесува за постигнување на зацртаните цели, туку дека тоа се прави на начин кој е полезен, интересен и мотивирачки за учениците. Клучни зборови: интерпретација; интеракција; имагинација; критичко мислење.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Nina Daskalovska
Date Deposited: 09 Dec 2012 12:28
Last Modified: 09 Dec 2012 12:28
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3034

Actions (login required)

View Item View Item