The investigation drilling in function of evaluation on the deposit for architectural construction stone

Spasovski, Orce and Kostoski, Zoran and Spasovski, Daniel (2012) The investigation drilling in function of evaluation on the deposit for architectural construction stone. Зборник на трудови, Подекс-Повекс '12. pp. 1-10.

[img]
Preview
Text
Korica za Zbornik 2012 - KONECNA (1).pdf

Download (8Mb) | Preview
[img]
Preview
Text
Trud 2. Orce Spasovski.pdf

Download (972Kb) | Preview

Abstract

Употребата на архитектонско – градежниот камен има долга традиција од најстарите времиња до денес, особено при изработка на уметнички статуи, колонади, кариатиди и друго. За да се утврди перспективноста на одреден простор по однос на количините и квалитетот на карпестата маса потребно е нејзино дефинирање по длабина и по протегање, компактноста, физичко - механичките карактеристики и минералошко – петрографските карактеристики. Во рамките на овој труд ќе биде презентирано значењето на истражното дупчење при истражувањето на архитектонско – градежниот камен, методологијата на добивањето на јадрото од дупнатините, како и влијанието на методологијата на дупчењето врз процентот на добиеното јадро.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: Архитектонско – градежен камен, истражно дупчење, јадро, наоѓалиште, компактност, блоковитост, декоративност.
Subjects: Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Natural sciences > Other natural sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Orce Spasovski
Date Deposited: 04 Dec 2012 08:09
Last Modified: 10 Jun 2013 09:25
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/2990

Actions (login required)

View Item View Item