Производствeни карактеристики на црешовиден домат Lycopersicon esculentum Mill. var. cerasiforme (Dunal) во струмичкиот реон

Koleva Gudeva, Liljana and Trajkova, Fidanka (2010) Производствeни карактеристики на црешовиден домат Lycopersicon esculentum Mill. var. cerasiforme (Dunal) во струмичкиот реон. Годишен зборник 2010 - Yearbook, 10. pp. 35-45. ISSN 1409-987X

[img]
Preview
Text
Yearbook, 2010 35-45.pdf

Download (481Kb) | Preview
Official URL: http://e-lib.ugd.edu.mk/resursi/zbornici/zemjodels...

Abstract

Целата на ова истражување е да се проучат и идентификуваат сличностите и разликите помеѓу трпезна сорта домат - Lycopersicon esculentum Mill. и црешовиден домат Lycopersicon esculentum Mill. var. cerasiforme (Dunal), одгледувани на отворено во текот на вегетативната сезона на 2008 и 2009 година. Споредувани се различни линии црешовиден домат во однос на комерцијална трпезна сорта домат мелодиа како контрола. Линиите црешовиден домат и контролата се разликуваат помеѓу себе по должината на одделните фенофази, типот и намената на плодот. Секоја од одделните линии домат носи генетски потенцијал и карактеристики кои можат да бидат искористени во процесот на селекција. За таа цел е потребно нивно детално проучување и карактеризација во различни производствени услови, со што од една страна се издвојуваат линии со позитивни карактеристики, а од друга страна се збогатува генофондот на домат во земјата. Клучни зборови: домат, црешовиден домат, карактеристики на растение, карактерискити на плод.

Item Type: Article
Subjects: Agricultural Sciences > Agricultural biotechnology
Divisions: Faculty of Agriculture
Depositing User: Liljana Koleva Gudeva
Date Deposited: 04 Dec 2012 08:11
Last Modified: 04 Dec 2012 08:11
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/2988

Actions (login required)

View Item View Item