Архитектонско - градежен камен

Boev, Blazo and Lepitkova, Sonja (2008) Архитектонско - градежен камен. Univerzitet „Goce Delcev“ - Stip, Fakultet za rudarstvo, geologija i politehnika. ISBN 978-9989-2766-6-8

Full text not available from this repository.
Official URL: http://e-lib.ugd.edu.mk/144

Abstract

Наместо воведен дел на предговорот ќе ја цитираме мислата на академикот Ц.Фисковиќ кој вели: Каменот од почетокот на човековата цивилизација на Земјата му бил на човекот оружје и алатка, наќит, куќа и гробница. Каменот бил еден од трајните изрази на неговото творештво од прапочетокот на човечката цивилизација па се до денеска. Во оваа длабоко искажана мисла во основа се дефинирани сите човечки потреби во поглед на најзастапениот материјал на емјата, каменот.Денес модерната изградба на одделни објекти во кои се вградува одредена количина на камен подразбира моногу солидно познавање на техничките и петрографските карактеристики на обликуваните и природните камења.

Item Type: Book
Subjects: Natural sciences > Other natural sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Blazo Boev
Date Deposited: 03 Dec 2012 13:45
Last Modified: 09 Apr 2015 11:05
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/2929

Actions (login required)

View Item View Item