Македонската Хорска Традиција преку дејноста на диригентите Ивица Зориќ и Сашо Татарчевски

Zelenkovska Leshkova, Stefanija and Islam, Aida (2011) Македонската Хорска Традиција преку дејноста на диригентите Ивица Зориќ и Сашо Татарчевски. Музика, 14 (17). pp. 141-150. ISSN 78.071.2 (497.7)

[img]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_stefanija.zelenkovsk_Desktop_DOC137.pdf

Download (821Kb) | Preview

Abstract

Со продлабочување на хорското дело инспирирано од ризницата на фолклорниот мелос, овие музички дејци придонесуваат за просперитетот на македонската музичка култура. Професионалните музички институции што се формираат набргу по II С.В. повлекуваат и формирање на првите професионални хорови, меѓу кои се истакнува хорот на радио Скопје, (1946) како двигател на развојот на хорската репродуктивна уметност и поттикнувањето на хорското творештво. Подемот на хорската уметност продолжува преку работењето на професионални хорски диригенти школувани во околните музички центри. Најзаслужно место има Драган Шуплевски кој покрај активната диригентска дејност, со формирањето на ФМУ (1966) ја поставува и ја води хорската диригентска школа. Од бројните негови студенти денес како активни диригенти се истакнуваат Ивица Зориќ и Сашо Татарчевски. Целта на овој труд е да се прикаже нивната дејност во услови на опаѓање на интересот кон хорската уметност во оваа средина. Преку пофесионалниот пристап и ентузијазмот тие успеваат да ја продолжат повеќедецениската хорска традиција со хорската практика и педагогија.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Stefanija Leskova Zelenkovska
Date Deposited: 03 Dec 2012 11:41
Last Modified: 03 Dec 2012 11:41
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/2870

Actions (login required)

View Item View Item