Прилагодување на производната линија при воведување на нов модел на женска кошула

Golomeova, Saska and Risteski, Sanja and Zhezhova, Silvana (2010) Прилагодување на производната линија при воведување на нов модел на женска кошула. Тенденции в развитието на индустриалните системи и технологии. ISSN 1314 - 0183

[img]
Preview
Text
Прилагодување на производната линија при воведување на нов модел на женска кошула.pdf

Download (531Kb) | Preview

Abstract

Апстракт: Карактеристика на производството на облека и другите модни индустрии е честата промена на материјали и стилови. Одговорот на се поголемите барања за производство на мали налози во различни модели, бара поголема флексибилност од конфекциските компании. Во трудот е дускутирано проектирање и прилагодување на линија за монтажа на облека за производство на различни модели женска кошула. Анализирани се производните секвенци и потребните машини за реализација на производството за двата модели. Првиот модел на женска кошула по неговата конструкција е базичен, а вториот, новиот, модел кој се воведува во производната линија е покомплексен, со поголемо време на изработка. Со цел да се менаџира производстовото и прилагоди производната линија за нови модели потребна е ефективно прераспоредување на операторите и машините. Направени се листи на машини и операции по модел и по фази на производство. Покажано е дека успешното производство на повеќе модели поставува барања за поголема флексибилност на операторите. Клучни зборови: конфекциско производство, линија за монтажа, варијација на модели

Item Type: Article
Subjects: Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Divisions: Faculty of Technology
Depositing User: Sanja Spasova
Date Deposited: 03 Dec 2012 15:05
Last Modified: 29 Mar 2018 11:17
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/2859

Actions (login required)

View Item View Item