Линиска контрола во процесот на шиење на женски панталони

Risteski, Sanja and Golomeova, Saska and Zhezhova, Silvana (2010) Линиска контрола во процесот на шиење на женски панталони. Тенденции в развитието на индустриалните системи и технологии. ISSN ISSN 1314 - 0183

[img]
Preview
Text
Линиска контрола во процесот на шиење на женски панталони.pdf

Download (709Kb) | Preview

Abstract

Апстракт: Главна и основна цел на секое конфекциско претпријатие е да создаде бездефектно производство, бидејќи тоа е единствениот начин да влезе во трката со големата конкурентност на пазарот. Улогата на контролата на квалитетот е преку постојано следење на процесот да се најде настанувањето на грешките, а со анализа на грешките, да се изнајде изворот на нивно настанување и превземање на соодветни корективни мерки. Во трудот се применети статистички методи, Парето и Ишикава дијаграм, преку кои се прикажани сите можни причини за појава на поголем број на грешки: ден во неделата, структура на вработенитe, сложеноста на моделот и вид на операција. Во рамките на овој труд со примена на p - контролна карта е одредено нивото на квалитет во изработката. Клучни зборови: линиска контрола, процес на шиење на женски панталони, статистички методи, Парето дијаграм, Ишикава дијаграм, p - контролна карта

Item Type: Article
Subjects: Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Divisions: Faculty of Technology
Depositing User: Sanja Spasova
Date Deposited: 03 Dec 2012 15:05
Last Modified: 29 Mar 2018 11:17
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/2856

Actions (login required)

View Item View Item