Споредба на ефикасноста на вештачките граници P3 и P4 на Stacey

Zlatev, Zoran and Risteska, Aleksandra and Kokalanov, Vasko (2012) Споредба на ефикасноста на вештачките граници P3 и P4 на Stacey. In: The 9th Conference for Informatics and Information Technology (CIIT 2012), 19-22 April 2012, Bitola, Macedonia.

[img] Text
CIIT 2012.doc

Download (609Kb)

Abstract

Во овој труд се врши истражување на перформансите на две варијанти на вештачките (транспарентни) граници на Stacey, P3 и P4. Ефектот на границите се испитува преку определување на релативната рефлектирана сеизмичка енергија назад во моделот. Колку помала е рефлектираната енергија, толку границата е потранспарентна. Тестирањата ги вршиме со нумерички методи базирани на централни конечни разлики, CFD, на материјали со различни односи на брзините на пропагирање на притисните и тангенцијалните бранови . Тестирањето ќе ни покаже како се однесуваат вештачките граници за различни вредности на овој однос за кои вредности се јавува најмала или најголема грешка.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Natural sciences > Computer and information sciences
Divisions: Faculty of Computer Science
Depositing User: Aleksandra Risteska
Date Deposited: 02 Dec 2012 10:07
Last Modified: 03 Mar 2017 08:52
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/2771

Actions (login required)

View Item View Item