Претприемнички мрежи и препораки за нивна изградба

Bezovski, Zlatko and Gorgiev, Borjan (2007) Претприемнички мрежи и препораки за нивна изградба. 2ри Август - Штип, Штип, Македонија. ISBN 978-9989-909-56-6

[img]
Preview
Text
preporaki za izgradba na pretpriemnicki-mrezi-zlatko-bezovski.pdf

Download (609Kb) | Preview

Abstract

Светските искуства говорат дека регионите и земјите каде што постои можност за ефикасно мрежно поврзување помеѓу претприемачите и бизнисите, покажуваат значително подобри резултати во појавата на нови и брзорастечки бизниси кои имаат големи можности да се вклучат во поделбата на глобалниот економски колач. Во САД поддршката на иницијативите за формално-мрежно поврзување на претприемачите постои преку 30 години и регионите каде што тие функционираат покажуваат одлични економски перформанси и брз развој. Мрежното поврзување во Гана и во Русија се сведува на неформални групи, и се наведува како еден фактор кој недостасува за нивниот економски развојот за разлика од силното мрежно поврзување присутно во некои земји од источна Азија (Азиските Тигри). По презентирањето на светските искуства, во продолжение на трудот е дадено образложение на потребата за формирање на претприемнички мрежи и во Република Македонија, потоа накратко се опишува Проектот за конкурентност на Македонија на УСАИД, а на крајот се наведени клучните моменти и препораки на кои ќе треба да им се обрне особено внимание при изградба на мрежи за претприемачи во нашата држава.

Item Type: Book
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Zlatko Bezovski
Date Deposited: 30 Nov 2012 15:16
Last Modified: 30 Nov 2012 15:16
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/2621

Actions (login required)

View Item View Item