Наоѓалишта на вулкански туфови и бречи

Blažev, Krsto and Doneva, Blagica and Delipetrev, Marjan and Dimov, Gorgi (2012) Наоѓалишта на вулкански туфови и бречи. Zbornik na trudovi Podeks-Poveks 2012, 6 (1). pp. 17-21. ISSN 978-9989-2921-8-7

[img]
Preview
Text
trud 1.pdf

Download (5Mb) | Preview

Abstract

Тренд на развој и експлоатација во светот претставува сé поголема примена на неметалите, наместо експлоатација и обработка на металите. Големата примена на силициските суровини во индустријата, посебно во цементната индустрија, индустријата за нафта и гас како исплака итн. ја зголемува потребата за пронаоѓање на нови наоѓалишта на вулкански туфови и бречи како корисна минерална суровина. Со осамостојувањето на Република Македонија се наметнала потребата од изнаоѓање на сопствени суровини за постоечката индустрија и планирање на идниот развој на индустријата, имајќи ги предвид сопствените ресурси на минерални суровини.

Item Type: Article
Subjects: Natural sciences > Earth and related environmental sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Blagica Doneva
Date Deposited: 30 Nov 2012 15:02
Last Modified: 30 Nov 2012 15:02
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/2613

Actions (login required)

View Item View Item